Szilva

  • Az évszak:

    Nyár, ősz

  • A termesztés:

    Kb. 6 500 hektárnyi szilvaültetvény van hazánk területén, melyek főként Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találhatók. Éves szinten közel 43 000 tonna gyümölcsöt takarítanak be.

  • A jellemzők:

    A szilva színe a világossárgától a sötétliláig terjed, fajtától függően. Vékony fehér viaszréteg borítja, amelytől hamvas lesz a szilva, ez természetes védelmet nyújt a gyümölcs számára. Igen gazdag ásványi anyagokban (kálium, vas, magnézium), vitamintartalma B2-, és C-vitaminban kimerül, ellenben héjának élelmi rosttartalma jelentős, különösen az aszalt szilvának.

  • Hogyan válasszunk:

    Érettet, de ne teljesen puhát válasszunk!

  • Hogyan tegyük el:

    A szilva néhány napig eláll a hűtőszekrényben.

  • Hogyan kóstoljuk:

    Vágd félbe a szilvát, vedd ki a magját, vágd karikára a szilvát, a húsára tegyél tejszínhabot vagy egy kis tejszínes krémsajtot, és szórd meg süteménydekorációval!