Sütőtök

-
Az évszak:
Ősz, tél
-
A termesztés:
Hazánkban kb. 1 500 hektáron termesztik, egyik híres hazai fajtája a Nagydobosi.
-
A jellemzők:
A sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle, a sütőtök lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy inkább szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Beltartalmi értékét a nagy karotintartalom, C-vitamin-tartalom, a magas kalcium- és foszfortartalom adja.
-
Hogyan válasszunk:
Ha szeletben vesszük, figyelni kell arra, hogy a húsa szép egységes narancsos színű legyen. Egészben ügyeljünk arra, hogy meglegyen a kocsánya.
-
Hogyan tegyük el:
A felszeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtőszekrény zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak nagyon rövid ideig.
-
Hogyan kóstoljuk:
Fogyaszthatjuk sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint a kicsik bébiételként. Húsok mellé, párolva kiváló köret. Turmixold össze a sütőtököt tejjel, krémes smoothie-vá!