Sütőtök

  • Az évszak:

    Ősz, tél

  • A termesztés:

    Hazánkban kb. 1 500 hektáron termesztik, egyik híres hazai fajtája a Nagydobosi.

  • A jellemzők:

    A sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle, a sütőtök lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy inkább szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Beltartalmi értékét a nagy karotintartalom, C-vitamin-tartalom, a magas kalcium- és foszfortartalom adja.

  • Hogyan válasszunk:

    Ha szeletben vesszük, figyelni kell arra, hogy a húsa szép egységes narancsos színű legyen. Egészben ügyeljünk arra, hogy meglegyen a kocsánya.

  • Hogyan tegyük el:

    A felszeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtőszekrény zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak nagyon rövid ideig.

  • Hogyan kóstoljuk:

    Fogyaszthatjuk sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint a kicsik bébiételként. Húsok mellé, párolva kiváló köret. Turmixold össze a sütőtököt tejjel, krémes smoothie-vá!