Körte

 

AZ ÉVSZAK:

Nyár, ősz (tél)

 

A TERMESZTÉS:

 2094 hektárnyi körtés van hazánkban, éves szinten közel 23 000 tonna terméssel.

 

A JELLEMZŐK:

Változatos formájú és színű gyümölcs. Kedvelt fajta a Bosc kobak, a Clapp kedveltje, a Vilmoskörte és az Erdei vajkörte. Beltartalmi értékeit tekintve magas vitamin- (A-, B1-, B2-, C-, és K-vitamin) és ásványianyag-tartalommal (kálium, kalcium, magnézium és foszfor) rendelkezik.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Télen a hűtőházakból kerül a boltok polcaira, mivel jól bírja a hidegen tárolást. A körte utóérő gyümölcs, ami azt jelenti, hogy szedés után tovább folytatódik a gyümölcsben az érés. Ha szezonban éretlenül vennénk, akkor szobahőmérsékleten tárolva pár nap alatt beérik. 

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Vágd ketté a körtét hosszanti irányban, majd szintén hosszában vágd fel szeletekre, és helyezd a szeleteket legyező formában egy tányérra! A körte máris csak arra vár, hogy felfrissítsen! Ha a szeleteket egy pici mézbe mártod, úgy még finomabb!

 

RECEPTAJÁNLÓ:

Kristályvirágok

Céklás Waldorf saláta

Mandulás körtetorta