Sárgarépa

  • Az évszak:

    Ősz, Tél

  • A termesztés:

    Hazánkban kb. 1200 hektáron termesztenek sárgarépát, kb. 54 000 kg/hektár átlagterméssel. Legfőbb termesztőkörzetünk a Duna-Tisza közén helyezkedik el.

  • A jellemzők:

    Kedvelt zöldség magas tápanyagtartalma (B1-, B2- és B6-, és C-vitamin, kalcium, foszfor, vas, Béta-karotin mely az A-vitamin provitaminja) miatt. Érdekessége, hogy nemcsak a közkedvelt narancssárga színben létezik, hanem van sárga, fehér és lila színben is.

  • Hogyan kóstoljuk:

    Fogyaszthatjuk nyersen, de levesekben főzve vagy akár sütve is a tányérunkra kerülhet. Hámozz meg egy sárgarépát hámozókéssel! Késsel vágj csíkokat belőle hosszanti irányban! Utána karikázd fel a répát, és egy szép répacsokrot kapsz a tányérodba. Tehetsz néhány csepp mézet a virág közepébe!