Sárgarépa

-
Az évszak:
Ősz, Tél
-
A termesztés:
Hazánkban kb. 1200 hektáron termesztenek sárgarépát, kb. 54 000 kg/hektár átlagterméssel. Legfőbb termesztőkörzetünk a Duna-Tisza közén helyezkedik el.
-
A jellemzők:
Kedvelt zöldség magas tápanyagtartalma (B1-, B2- és B6-, és C-vitamin, kalcium, foszfor, vas, Béta-karotin mely az A-vitamin provitaminja) miatt. Érdekessége, hogy nemcsak a közkedvelt narancssárga színben létezik, hanem van sárga, fehér és lila színben is.
-
Hogyan kóstoljuk:
Fogyaszthatjuk nyersen, de levesekben főzve vagy akár sütve is a tányérunkra kerülhet. Hámozz meg egy sárgarépát hámozókéssel! Késsel vágj csíkokat belőle hosszanti irányban! Utána karikázd fel a répát, és egy szép répacsokrot kapsz a tányérodba. Tehetsz néhány csepp mézet a virág közepébe!