Retek

  • Az évszak:

    Tavasz

  • A termesztés:

    Magyarországon megközelítőleg 120 hektáron, főként Bács-Kiskun és Csongrád megyében termesztik.

  • A jellemzők:

    Színeit (piros, fehér, sárga), formáját (gömb, hosszúkás) és változatait (hónapos, vaj, jégcsap, fekete) tekintve igen változatos tavaszi zöldség. C-vitamin tartalma jelentős, valamint tartalmaz még B1-, B2- és P-vitamint. A retek lédús és ropogós, íze enyhén csípős, amit a mustárolaj ad.

  • Hogyan válasszunk:

    Olyat választunk, ami kemény, sima, és szép, fénylő színe van, de nincsenek rajta se foltok, se ütődések nyomai. Levele legyen friss üde zöld.

  • Hogyan tegyük el:

    A retek 2 hétig áll el hűtőszekrényben, perforált műanyag zacskóban.

  • Hogyan kóstoljuk:

    Tisztítsd meg a retkeket, hagyj rajtuk egy kis szárat, oldalukon készíts két bevágást, és állítsd fel őket, mint egy emberkét!