Görögdinnye

  • Az évszak:

    Nyár

  • A termesztés:

    Magyarországon kb. 4 300 hektáron termesztenek görögdinnyét, a termésátlaga kb. 34 000 kg/hektár. A legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcsünk: évi 140 -150 ezer tonna görögdinnyét termelünk, amellyel Európa 4. legnagyobb görögdinnye-termelői vagyunk Spanyolország, Olaszország és Görögország után.

  • A jellemzők:

    A görögdinnye az egyik legnépszerűbb gyümölcsként fogyasztott zöldségféle. Gyümölcshúsa általában élénkpiros, de az egyes fajták nemcsak a héj színében eltérőek (csíkos, egyszínű zöld vagyis „fekete” héjú), de alakban is (kerek, hosszúkás), valamint lehetnek magnélküliek, továbbá lehetnek sárgahúsúak is. Beltartalmi értékeit tekintve pedig C-, A-, B1-, B6-vitamint, továbbá antioxidánsokat és ásványi sókat tartalmaz. A behűtött görögdinnye a nyári tikkasztó melegben nagyon üdítő, kiváló folyadékforrás a szervezet számára, mivel 90-95%-a víz.

  • Hogyan válasszunk:

    Olyat válasszunk, amelyen a szár és szár körüli rész már száraz!

  • Hogyan tegyük el:

    Ha már egyszer lehűtöttük a görögdinnyét, akkor utána tároljuk hűtőben! A felvágott dinnyét fóliával takarjuk le!

  • Hogyan kóstoljuk:

    Vágj a görögdinnyéből nagy kerek szeleteket, aztán vágd cikkekre, mint a tortát! Tégy rá bogyósgyümölcsöket, felkockázott őszibarackot, nektarint vagy kajszit!