Paradicsom

  • Az évszak:

    Tavasz, nyár

  • A termesztés:

    Magyarországon közel 1 700 hektárnyi területről éves szinten 180 ezer tonna termést takarítanak be.

  • A jellemzők:

    A paradicsom puha (enyhe) ujjnyomásra, többé-kevésbé érett, illetve többé-kevésbé húsos és lédús lehet (fajtától függően). Manapság már mindenféle színben (pirostól a sárgán át a liláig), formában és méretben megtalálható. A paradicsom legnagyobb része víz, ellenben tartalmaz vitaminokat is, mint például A-, B6-, C-, E- és K-vitamint. Ásványianyag-tartalma is jelentős, mivel tartalmaz káliumot, magnéziumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, vasat, folsavat, tiamint, niacint és krómot is.

  • Hogyan válasszunk:

    Érettet, illatosat, puhát válasszunk!

  • Hogyan tegyük el:

    A paradicsomot szobahőmérsékleten (3-4 napig) gyümölcsöskosárban tároljuk.

  • Hogyan kóstoljuk:

    Vágj ketté sárga vagy piros cseresznyeparadicsomokat! Néhány paradicsomot karikázz fel! Két fél paradicsom közé helyezz egy más színű karikát! És már kész is a színes paradicsomnyárs!