AZ ÉVSZAK:
Egész évben
A TERMESZTÉS:
Trópusi gyümölcs. A világ első számú avokádótermelője Mexikó, amelyet Chile és a Dominikai Köztársaság követ.
A JELLEMZŐK:
Édes, lédús és omlós húsát elsősorban nyersen fogyasztjuk. Vitaminokban igen gazdag, A-, B-, C- és E-vitamint, valamint ásványi anyagokat (káliumot, magnéziumot) tartalmaz nagyobb mennyiségben. 70%-ban egyszeresen telítetlen zsírsavból áll.
HOGYAN VÁLASSZUNK:
Vásárláskor, ha érett gyümölcsöt szeretnénk venni, arra figyeljünk, hogy a kocsány oldalán enyhén puha tapintású legyen.
HOGYAN TEGYÜK EL:
Éretlenül is megvásárolható, hiszen utóérő gyümölcs, amely pár nap alatt szobahőmérsékleten is megérik. Az érleléshez egy kosárban, a többi gyümölcs mellett is tárolhatjuk, de ha meg akarjuk állítani az érési folyamatot, akkor 2-3 napig célszerű hűtőbe tenni.
HOGYAN KÓSTOLJUK:
Az avokádót elsősorban nyersen fogyasztjuk, egy kis citromlével meglocsolva. Készíthetünk belőle avokádókrémet, kenyérre kenve, salátaként pedig garnélarákkal párosíthatjuk.