AZ ÉVSZAK:
Nyár, ősz
A TERMESZTÉS:
6297 hektárnyi szilvaültetvény van hazánk területén, melyek főként Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találhatók. Éves szinten közel 43 000 tonna gyümölcsöt takarítanak be.
A JELLEMZŐK:
A szilva színe a világossárgától a sötétliláig terjed, fajtától függően. Vékony fehér viaszréteg borítja, amelytől hamvas lesz a szilva, ez természetes védelmet nyújt a gyümölcs számára. Igen gazdag ásványi anyagokban (kálium, vas, magnézium), vitamintartalma B2-, és C-vitaminban kimerül, ellenben héjának élelmi rosttartalma jelentős, különösen az aszalt szilvának.
HOGYAN VÁLASSZUNK:
Érettet, de ne teljesen puhát válasszunk!
HOGYAN TEGYÜK EL:
A szilva néhány napig eláll a hűtőszekrényben.
HOGYAN KÓSTOLJUK:
Vágd félbe a szilvát, vedd ki a magját, vágd karikára a szilvát, a húsára tegyél tejszínhabot vagy egy kis tejszínes krémsajtot, és szórd meg süteménydekorációval!
RECEPTAJÁNLÓ