Cékla

 

AZ ÉVSZAK:
Ősz, tél

 

A TERMESZTÉS:

Magyarországon leggyakrabban káposztafélékkel és gyökérzöldségekkel együtt termesztik, kb.  230 hektáron.

 

A JELLEMZŐK:

Többféle alakban és színben ismert: gömbölyű és hengeres, a megszokott bíbor színen kívül van fehér és sárga fajtája is. Legkedveltebb a bíborvörös gömbölyű, amelynek húsa nagyon édes. Igen sokrétű zöldség, hiszen elkészíthetjük főzve és sütve, de fogyaszthatjuk akár nyersen is. Zöldségléként is találkozhatunk vele a boltok polcain, valamint ehetjük savanyúságként is.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

A nyers cékla körülbelül 5 napig áll el a hűtőben jól zárható dobozban vagy papírzacskóban.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Szeleteld fel a céklát karikára, majd különböző formájú (csillag, hold stb.) süteményszaggató segítségével vágd fel, és szórd meg darált mogyoróval!

 

RECEPTAJÁNLÓ:

Sárkánytojás

Céklás Waldorf saláta