Körte

-
Az évszak:
Nyár, ősz (tél)
-
A termesztés:
Megközelítőleg 2 200 hektárnyi körtés van hazánkban, éves szinten közel 23 000 tonna terméssel.
-
A jellemzők:
Változatos formájú és színű gyümölcs. Kedvelt fajta a Bosc kobak, a Clapp kedveltje, a Vilmoskörte és az Erdei vajkörte. Beltartalmi értékeit tekintve magas vitamin- (A-, B1-, B2-, C-, és K-vitamin) és ásványianyag-tartalommal (kálium, kalcium, magnézium és foszfor) rendelkezik.
-
Hogyan tegyük el:
Télen a hűtőházakból kerül a boltok polcaira, mivel jól bírja a hidegen tárolást. Ellenben ha szezonban éretlenül vennénk, akkor szobahőmérsékleten tárolva pár nap alatt megérik.
-
Hogyan kóstoljuk:
Vágd ketté a körtét hosszanti irányban, majd szintén hosszában vágd fel szeletekre, és helyezd a szeleteket legyező formában egy tányérra! A körte máris csak arra vár, hogy felfrissítsen! Ha a szeleteket egy pici mézbe mártod, úgy még finomabb!