Kajszibarack

  • Az évszak:

    Nyár

  • A termesztés:

    Hazánkban a kajszi megközelítőleg 5500 hektáron terem (főleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megyében), átlagosan 10 és 40 ezer tonna körüli terméssel.

  • A jellemzők:

    Beltartalmi értékeit tekintve A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz, továbbá kalcium-, foszfor-, nátrium-, kálium- és magnéziumforrás. A kajszibarack bársonyos, illatos, zamatos, édes és lédús. Nemcsak finom húsát esszük, hanem a magja megszárítva feltörhető, és remek csemege.

  • Hogyan válasszunk:

    Vásárlás során érettet válasszunk, amely húsos, illatos, és lágy a tapintásra.

  • Hogyan tegyük el:

    Szobahőmérsékleten gyümölcsös tálban tartjuk, míg a hűtőszekrény zöldséges rekeszében 2-3 napig eláll.

  • Hogyan kóstoljuk:

    Vágj ketté egy kajszibarackot, és szúrd fel a két felet egy-egy fogpiszkálóra, majd mézbe mártott ecsettel rajzolj rájuk formát, és szórd meg színes cukorreszelékkel!