Gomba

  • Az évszak:

    Egész évben

  • A termesztés:

    Magyarországon megközelítőleg 30-33 ezer tonna gombát termelünk éves szinten. A termesztés jelentős része csiperke, nagyon kis hányadban laska és egyéb fajok. Csiperke körzetek: Budapest és környéke, valamint Győr-Moson-Sopron és Heves megye, míg a laskagombáé Kecskemét környéke.

  • A jellemzők:

    Érdekességük még, hogy az ehető gombák 90 százaléka víz. A csiperkének jellegzetes íze van, ami az erdei aljnövényzetre emlékeztet.

  • Hogyan válasszunk:

    Olyan csiperkét válasszunk, amelynek a színe (legyen fehér vagy barna csiperke) egységes, a kalapja kemény, és jól körbezárja a tönköt!

  • Hogyan tegyük el:

    Hűtőszekrényben a gomba körülbelül 3 napig áll el az eredeti csomagolásában.

  • Hogyan kóstoljuk:

    A csiperkét lehet nyersen salátában, szalonnával pirítva, párolt ételekben, mártásokban, püréként, krémlevesként, grillezve vagy töltve, esetleg sütőben sütve fogyasztani - tulajdonképpen mindenféle mártással!