Kajszibarack

 

AZ ÉVSZAK:

Nyár

 

A TERMESZTÉS:

Magyarország a gazdaságos kajszitermesztés északi határán található, mivel nagy a hőigénye és igen érzékeny a téli fagyokra, a tavaszi fagyok pedig a virágaikra jelentenek veszélyt. Termőterülete az utóbbi évtizedekben évről évre csökken. Jelenleg 5628 hektáron termesztik.

 

A JELLEMZŐK:

A- és C-vitamin-tartalma igen magas. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Jelentős niacin- és folsav-forrás, valamint értékes béta-karotinja miatt is. A benne lévő kén felelős a kissé savanykás íz kialakításáért. Rendkívül gazdag káliumforrás, továbbá kalcium, foszfor és sok más fontos elem található benne.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Kissé puha húsállományú gyümölcsöt válasszunk.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Nagyon gyorsan érik és puhul, de lassíthatjuk az érést, ha hűtőszekrényben tároljuk.

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

A kettévágott gyümölcsök közepébe töltsünk vajjal és kevés cukorral összekevert darált mandulát, sütőben süssük meg. Pitékbe kiváló, valamint az egyik legfinomabb lekvár készíthető belőle.

 

RECEPTAJÁNLÓ:

Gyümölcsfelhők