Görögdinnye

 

AZ ÉVSZAK:
Nyár

 

A TERMESZTÉS:

Magyarországon 3350 hektáron termesztenek görögdinnyét a magyar görögdinnye termésátlaga 40 t/ha-ra tehető, 20%- a magnélküli dinnye aránya.

 

A JELLEMZŐK:

A görögdinnye az egyik legnépszerűbb gyümölcsként fogyasztott zöldségféle. Gyümölcshúsa általában élénkpiros, de az egyes fajták nemcsak a héj színében eltérőek (csíkos, egyszínű zöld vagyis „fekete” héjú), de alakban is (kerek, hosszúkás), valamint lehetnek magnélküliek, továbbá lehetnek sárgahúsúak is. Beltartalmi értékeit tekintve pedig C-, A-, B1-, B6-vitamint, továbbá antioxidánsokat és ásványi sókat tartalmaz. A behűtött görögdinnye a nyári tikkasztó melegben nagyon üdítő, kiváló folyadékforrás a szervezet számára, mivel 90-95%-a víz A görögdinnye kiváló karotin és C-vitamin forrás, egészségmegóvó szerepe a likopinnek és citrullinnak köszönhető.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Olyat válasszunk, amelyen a szár és szár körüli rész már száraz!

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Ha már egyszer lehűtöttük a görögdinnyét, akkor utána tároljuk hűtőben! A felvágott dinnyét fóliával takarjuk le!

 

HOGYAN KÓSTOLJUK:

Vágj a görögdinnyéből nagy kerek szeleteket, aztán vágd cikkekre, mint a tortát! Tégy rá bogyósgyümölcsöket, felkockázott őszibarackot, nektarint vagy kajszit!

 

RECEPTAJÁNLÓ:

Kettős látás elixír

Szélrózsa

Fetás görögdinnye saláta

Nyári frissítő saláta