Cseresznye

  • Az évszak:

    Tavasz, nyár

  • A termesztés:

    Magyarországon mintegy 2 500 hektáron folyik a cseresznye termesztés, kb. 10 000 tonna éves terméssel. Jelentős termőterületeink: Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves megye, valamint Pest megye déli része.

  • A jellemzők:

    A nyár egyik legkedveltebb piros-bordó színű húsos, kerek, édes, lédús gyümölcse. Kifejezetten sok A-vitamint tartalmaz, de nem elhanyagolgató B1-, B2-, B6-vitamin tartalma sem. Továbbá ásványianyag-forrásként sem utolsó (folsav-, pantoténsav-, niacin-, biotin- és riboflavin-tartalommal).

  • Hogyan válasszunk:

    Olyat válasszunk, amelynek szép zöld a szára, valamint fényes, húsos, színes és sértetlen a gyümölcse.

  • Hogyan tegyük el:

    A cseresznye szobahőmérsékleten 3 napig áll el, de jól zárható dobozban hidegen akár 5 napig is. Magozottan le is fagyasztható.

  • Hogyan kóstoljuk:

    Mártsd a cseresznyét olvasztott csokoládéba!