Karfiol

  • Az évszak:

    Ősz, tél

  • A termesztés:

    Hazánkban kb. 230 hektáron folyik karfioltermesztés, mintegy 3 000 tonna mennyiségben. Termelése hazánkban visszaszorulóban van.

  • A jellemzők:

    A karfiol feje jellegzetes fehér fácskákra emlékeztető rózsákból áll. Kiváló forrása a C-, B6- és K-vitaminnak, valamint különféle fehérjéknek és ásványi anyagoknak: tiamin, riboflavin, niacin, magnézium, foszfor, folsav, pantoténsav, kálium és mangán.

  • Hogyan válasszunk:

    Szép fehér rózsájú, szabályos, finom felületű, kemény karfiolfejet válasszunk. A rózsát körülvevő levelek legyenek friss, üde zöldek.

  • Hogyan tegyük el:

    Hűtve jól tárolható, mirelit áruként is kedvelt zöldség.

  • Hogyan kóstoljuk:

    Vágd fel a karfiolt különböző méretű virágokra! Helyezd őket egy kék tányérra, kicsit távolabb téve egymástól őket! A tányérod máris átváltozik szép kék éggé, amelyen kis fehér felhők ülnek, amik ropogósak és ízletesek.