Karfiol

-
Az évszak:
Ősz, tél
-
A termesztés:
Hazánkban kb. 230 hektáron folyik karfioltermesztés, mintegy 3 000 tonna mennyiségben. Termelése hazánkban visszaszorulóban van.
-
A jellemzők:
A karfiol feje jellegzetes fehér fácskákra emlékeztető rózsákból áll. Kiváló forrása a C-, B6- és K-vitaminnak, valamint különféle fehérjéknek és ásványi anyagoknak: tiamin, riboflavin, niacin, magnézium, foszfor, folsav, pantoténsav, kálium és mangán.
-
Hogyan válasszunk:
Szép fehér rózsájú, szabályos, finom felületű, kemény karfiolfejet válasszunk. A rózsát körülvevő levelek legyenek friss, üde zöldek.
-
Hogyan tegyük el:
Hűtve jól tárolható, mirelit áruként is kedvelt zöldség.
-
Hogyan kóstoljuk:
Vágd fel a karfiolt különböző méretű virágokra! Helyezd őket egy kék tányérra, kicsit távolabb téve egymástól őket! A tányérod máris átváltozik szép kék éggé, amelyen kis fehér felhők ülnek, amik ropogósak és ízletesek.