Cékla

  • Az évszak:

    Ősz, tél

  • A termesztés:

    Magyarországon leggyakrabban káposztafélékkel és gyökérzöldségekkel együtt termesztik, kb. 200 hektáron.

  • A jellemzők:

    Többféle alakban és színben ismert: gömbölyű és hengeres, a megszokott bíbor színen kívül van fehér és sárga fajtája is. Legkedveltebb a bíborvörös gömbölyű, amelynek húsa nagyon édes. Igen sokrétű zöldség, hiszen elkészíthetjük főzve és sütve, de fogyaszthatjuk akár nyersen is. Zöldségléként is találkozhatunk vele a boltok polcain, valamint ehetjük savanyúságként is.

  • Hogyan tegyük el:

    A nyers cékla körülbelül 5 napig áll el a hűtőben jól zárható dobozban vagy papírzacskóban.

  • Hogyan kóstoljuk:

    Szeleteld fel a céklát karikára, majd különböző formájú (csillag, hold stb.) süteményszaggató segítségével vágd fel, és szórd meg darált mogyoróval!