Cékla

-
Az évszak:
Ősz, tél
-
A termesztés:
Magyarországon leggyakrabban káposztafélékkel és gyökérzöldségekkel együtt termesztik, kb. 200 hektáron.
-
A jellemzők:
Többféle alakban és színben ismert: gömbölyű és hengeres, a megszokott bíbor színen kívül van fehér és sárga fajtája is. Legkedveltebb a bíborvörös gömbölyű, amelynek húsa nagyon édes. Igen sokrétű zöldség, hiszen elkészíthetjük főzve és sütve, de fogyaszthatjuk akár nyersen is. Zöldségléként is találkozhatunk vele a boltok polcain, valamint ehetjük savanyúságként is.
-
Hogyan tegyük el:
A nyers cékla körülbelül 5 napig áll el a hűtőben jól zárható dobozban vagy papírzacskóban.
-
Hogyan kóstoljuk:
Szeleteld fel a céklát karikára, majd különböző formájú (csillag, hold stb.) süteményszaggató segítségével vágd fel, és szórd meg darált mogyoróval!
Fedezze fel még