Brokkoli

  • Az évszak:

    Ősz, tél

  • A termesztés:

    Hazánkban kb. 60 hektáron folyik brokkolitermesztés. A három legnagyobb európai termelő Spanyolország, Nagy-Britannia és Olaszország.

  • A jellemzők:

    A brokkoli ízletes, húsos, zöld színű. Ásványi anyagai között van a kálium, a kalcium, a magnézium, a nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin, C-vitamin, K-vitamin és E-vitamin és az A-vitamin provitaminja, a béta-karotin is megtalálható.

  • Hogyan válasszunk:

    Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a szár alapja ne legyen száraz, valamint hogy a virágok ne kezdjenek el kinyílni és megsárgulni! Egyöntetű zöld, zárt virágzatú brokkolifejet válasszunk!

  • Hogyan tegyük el:

    A brokkoli 4-5 napig áll el a hűtőszekrény zöldséges rekeszében, az eredeti műanyag csomagolásba, celofánba vagy papírzacskóba csomagolva. Mélyhűtőben kiválóan tárolható.

  • Hogyan kóstoljuk:

    Késsel vágd le a brokkoli rózsáit! Tegyél egy kis krémsajtot egy tányérra, és állítsd bele a fejeket a száránál fogva! Már kész is a brokkolierdő!