Avokádó

  • Az évszak:

    Tél

  • A termesztés:

    Trópusi gyümölcs. A világ első számú avokádótermelője Mexikó, amelyet Chile és a Dominikai Köztársaság követ.

  • A jellemzők:

    Édes, lédús és omlós húsát elsősorban nyersen fogyasztjuk. Vitaminokban igen gazdag, A-, B-, C- és E-vitamint valamint ásványi anyagokat (káliumot, magnéziumot) tartalmaz nagyobb mennyiségben.

  • Hogyan válasszunk:

    Vásárláskor, ha érett gyümölcsöt szeretnénk venni, arra figyeljünk, hogy a kocsány oldalán enyhén puha tapintású legyen.

  • Hogyan tegyük el:

    Éretlenül is megvásárolható, hiszen utóérő gyümölcs, amely pár nap alatt szobahőmérsékleten is megérik. Az érleléshez egy kosárban, a többi gyümölcs mellett is tárolhatjuk, de ha meg akarjuk állítani az érési folyamatot, akkor 2-3 napig célszerű hűtőbe tenni.

  • Hogyan kóstoljuk:

    Az avokádót elsősorban nyersen fogyasztjuk, egy kis citromlével meglocsolva. Kóstolhatjuk püréként, kenyérre kenve is. Kaviárhoz kiválóan illik. Salátaként pedig garnélarákkal párosíthatjuk.